Lina Prosa

Trilogija brodoloma

Lina Prosa (1951) je sodobna italijanska dramatičarka in režiserka, rojena na Siciliji. Njeno najbolj reprezentativno dramsko delo, Trilogija brodoloma , je tudi zaradi velikega uspeha v francoskem kulturnem prostoru uspelo nagovoriti ter globoko pretresti bralce in gledališko publiko po vsem svetu. Drame Line Prose povezujejo tri vozlišča: mit (kot dispozitiv raziskovanja posameznikove identitete), znanost (kot dispozitiv resnice, dosežene z logičnim raziskovanjem) in gledališče (kot strukturo, ki dela s celovitim človekom); njihov temelj pa je lociranje robnih izkušenj – robov družbe ali tistega, kar je iz družbe izvrženo.

 

Slovenska izdaja je prejela priznanje „oblikovalski presežek za leto 2020“, ki ga je strokovna žirija Društva oblikovalcev Slovenije podelila oblikovalkama knjige Ireni Gubanc in Teji Jalovec.

 

Trilogija brodoloma, sestavljena iz samostojnih besedil Lampedusa Beach (2003), Lampedusa Snow (2012) in Lampedusa Way (2014), pred nas postavlja podobo migrantov v Sredozemlju, obenem pa podobo sodobne zahodne družbe: nas samih. Tega ne počne moralistično, pridigarsko ali na način solzavega sočutja, ki bi želelo zbujati občutke krivde; nasprotno, Prosina dramska pisava je bojevita v smislu, da je klinično raziskovalna. Potlačeno naenkrat dobi obraz in telo: to so človeška bitja, ki prihajajo v Evropo z raznolikimi zgodbami, usodami, osebnostmi, jeziki in kulturami. Migrantom in migrantkam daje dramatika Line Prose ime in dostojanstvo prav s tem, ko jih upodablja v tej raznoliki, ranljivi in rahli človeškosti, obenem pa v jedru njihove individualne in sistemske tragičnosti.

KUD AAC Zrakogled in Hyperion, 2019
Prevod in spremna beseda: Alenka Jovanovski
Število strani: 124
Vezava: mehka
Nakup: Buča