Ersi Sotiropoulos

Kaj je ostalo od noči

“Kavafis je eden poslednjih cvetov neke kulture. Z dvojnimi, obledelimi listi, z dolgim bolehnim steblom, brez semen … ” (Nikos Kazantzakis)

 

Kaj je ostalo od noči

V romanu Kaj je ostalo od noči spremljamo mladega Konstantinosa Kavafisa, ki leta 1897 v Parizu končuje dvomesečno popotovanje po Angliji in Franciji. V pičlih treh dneh postopanja po velemestu, blodenj, sanjarjenja, obujanja spominov, erotičnih fantaziranj, razmišljanj o literaturi in umetnosti nasploh se izkaže, da je poezija edina dežela, ki ji je predan z vsem svojim bitjem.

Konstantinos Kavafis (1863 – 1933) je eden najpomembnejših grških pesnikov dvajsetega stoletja. Rojen je v Aleksandriji, kjer je delal nekaj časa kot novinar, več kot trideset let pa kot uradnik v Egiptovskem ministrstvu za javna dela pod britansko upravo. Večino poezije je napisal po svojem štiridesetem letu.

 

Ersi Sotiropoulos

Ersi Sotiropoulos se je rodila leta 1953 v Patrasu. Študirala je filozofijo in kulturno antropologijo. Poleg proze in poezije piše tudi scenarije za film in televizijo in sodeluje v multimedijskih umetniških projektih. Je mednarodno uveljavljena avtorica, dobitnica številnih nagrad in priznanj, tako doma kot po svetu. Živi v Atenah.

KUD AAC Zrakogled 2023
Zbirka Helia
Prevod: Klarisa Jovanović
Spremna beseda: Klarisa Jovanović
Oblikovanje in ilustracija: PADALCI (Irena Gubanc, Teja Jalovec)