Koristne povezave

Uvodno predavanje

Dr. Marijanca Ajša Vižintin: Predstavitev migracij kot temeljnega pojava 21. stoletja ter pregled slovenskih selitev in možnosti, kako o tem spregovoriti pri pouku različnih šolskih predmetov.

Priseljenske zgodbe

Slovenci živijo po vsem svetu in v Sloveniji živijo ljudje z vsega sveta. Z njihovimi zgodbami, razmišljanji in dejavnostmi se lahko učenci spoznajo v številnih spletnih prispevkih, radijskih in televizijskih oddajah. Predstavljajo odlično osnovo za primerjavo in diskusijo v razredu. Nekaj konkretnih nalog, ki vam bodo pri tem v pomoč, boste našli v zavihku GRADIVA. Na koncu boste našli tudi povezave na nacionalne projekte s področja vključevanja priseljencev, za uvod pa je tu navdihujoča osebna izkušnja učitelja, ki je tudi sam priseljenec.

 

Slovenci po svetu

Globalna vas, radijska oddaja, ki v petnajst minutnih pogovorih predstavlja številne Slovence po svetu z zanimivimi zgodbami, izkušnjami in spremenjenim pogledom na svet in domovino.

Slovenci v tujini (Siol)
Slovencem po svetu (4d.RTV SLO )
Slovenci po svetu (Dnevnik)

Priseljenci v Sloveniji

Evropa osebno, radijska oddaja, ki v petnajst minutnih pogovorih predstavlja priseljence z vseh koncev sveta, njihove razloge za selitev, poglede na Slovenijo in domovino, spopadanje s slovenščino in druge zanimivosti.

Tujci v Sloveniji (Siol)
Sami naši (4d.RTV SLO)
NaGLas! (4d.RTV SLO)

Filmi o migracijah za različne starostne skupine

Aleksandrinke, dokumentarni film, ki predstavi širši kontekst izseljevanja slovenskih žensk v Egipt in raznovrstnost njihovih zgodb in sod. Vključuje pričevanja še živečih slovenskih izseljenk v Egipt, njihovih otrok in varovancev. Film je primeren za srednješolce.

Američanke, dokumentarni film, v katerem se zvrstijo slovenske priseljenke v ZDA različnih generacij in pripovedujejo o svojih izkušnjah ter odnosu do slovenstva, domovine in slovenskih tradicij, ki jih gojijo v slovenskih društvih. Scenarij za ta zgovoren in humoren dokumentarni film je napisala dr. Mirjam Milharčič Hladnik, znanstvena svetnica na Inštitutu za slovensko izseljenstvo in migracije ZRC SAZU v Ljubljani in odlična poznavalka slovenskih migracij. Film je primeren za starejše otroke in srednješolce.

Odkrij svoje barve, kratek animiran film na temo nestrpnosti in vključevanja priseljencev. Animacija je bila narejena v sodelovanju z Europe Direct Koper-Capodistria in Marelično hišo (CSD Koper). Film je primeren za mlajše otroke.

Jezikovni izzivi

Radijska oddaja Jezikov ne preganjamo iz razreda o pomenu večjezičnosti in ohranjanja prvega (maternega) jezika.

Brezplačna učna aplikacija Kuarki – Traveller between wor(l)ds, namenjena spodbujanju bralnih in pisnih kompetenc večjezičnih otrok, starejših od 10 let. Aplikacija ponuja številne možnosti uporabe tudi v šolskem kontekstu.

Nacionalni projekti

V okviru projekta Srce mesta spoznavamo migracije in povezane tematike skozi zgodbe slovenskih izseljencev. Na vsa ostala vprašanja, ki se vam porajajo v zvezi z integracijo priseljencev, pa ponujajo odgovore nacionalni projekti in publikacije:

Le z drugimi smo
Izzivi medkulturnega sobivanja

revija Dve domovini

knjižna zbirka Migracije

Priročnik za izvajanje programa Uspešno vključevanje otrok priseljencev